whatsapp

Azospermi tedavisi nasıl yapılır

Azospermi hastalığı, testis iç bölgesindeki sperm üretimi problemi baş gösterdiğinde Mikrotese metodu kullanılarak, sperm oluşturan kanallar tespit edilir. Bu kanallar toplanarak, bu kanallardan sperm ana hücreleri alınır. Bu hücreler olgun sperm hücresine daha gelişememiş, kuyruksuz ve hareketsiz halde bulunan spermlerdir. Mikrotese metodu 2 saatlik cerrahi müdahale gerektirir ve hasta çoğunlukla ameliyat sonrası taburcu edilerek evde dinlenmeye gönderilir. Biyopside sperm hiç bulunmaması net bir sonuç vermemektedir.

Boşaltıcı kanallar kapanması sebebiyle menisinde sperm bulunmayan erkeklerde %100 olasılıkla biyopsiyle yardımıyla erkek hastadan sperm hücresi bulunup alınmaktadır.

Azospermi rahatsızlığı görülen bireylerin %7 kadarında genetik bozukluklar bulunmaktadır. Bu olay alyuvar hücrelerinin teste sokulmasıyla teşhis yapılabilir. Tüp bebek tedavisi gerçekleştirilirken kromozom miktarının kontrolü yapılarak genetik bozukların, bebeğe bulaşması engellenmektedir.

Mikrotese metoduyla sperm tespit edilemese dahi son zamanlarda yapılan kök hücre metotları ile sperm hücresi meydana getirilmesi sağlanmaktadır. Bu metot yardımıyla eskiden çözülmesi imkansız görülen kısırlık(infertilite) hastalarının birçoğu bu hastalığın üstesinden gelmektedir. Bu sebeple bebek yapamayan anne ve baba adayların kesinlikle hiçbir zaman pes etmemesi ve tedavi sürecinde birbirlerine sürekli destek olmalıdırlar.

 

yok