whatsapp

Tüp bebek tedavisindeki çiftlerin soruları

Tüp bebek tedavisini tercih eden eşlerin en fazla şikayeti eş-dost, akraba tarafından söylenen çoğu asılsız uyarılar. Kaynağı olmayan yalan yanlış tavsiyeler, çiftlerin psikolojisini zedelemektedir.

 

Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?

İlk önce normal yolla bebek yapmaya engel olan faktörlerin araştırıldığı incelendiği tetkik ve teşhis aşaması vardır. Sonra ki aşama da yumurtaların ilaç yardımışla geliştirildiği ve gözlendiği yumurta takibi aşaması vardır. Yumurtalar, istenilen gelişmeyi gösterdiklerinde toplanır. Bu işleme yumurta toplama veya OPU (ovum pick-up) adı verilir. Yumurta toplama işleminin zamanı geldiğinde erkekten sperm hücreleri alınır. Laboratuvar ortamında tecrübeli embriyologlarımız, yumurta ve spermin döllenmesine yardımcı olur. Yumurtanın toplanma işleminden 2-3 gün sonra embriyolar, anne adayına transferi gerçekleştirilir. Bu işlem gerçekleştikten 11 gün sonra, kan numunesine bakılıp hamilelik gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır.

Bekleme sürecindeki sıkıntılar nelerdir?

Yumurta toplama işleminden sonra embriyo transferinin yapılması yaklaşık 3 gündür. Bu süre zarfında çiftler, tüp bebek merkezine telefonla ulaşarak, yumurtalarının döllenip döllenmediği hakkında detaylı bilgiyi edinebilirler. Tüm işlemlerin sorunsuz gerçekleştiğini öğrenene kadar geçen zaman zarfı biraz gerilimli geçebilir. Aslında yapılan işlem gayet basittir yani 5-10 dk da tamamlanır. Bu işlem acı vermediği için anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır. Esas psikolojik ağırlık bu işlem bittiğinde başlıyor diyebiliriz. Çünkü hamileliğin oluşup oluşmadığı ancak 11 gün sonunda gerçekleştirilen kan testiyle sonuca ulaşır.

Kısaca tedavi sürecindeki aşamaların verdiği sıkıntılardan bahsede misiniz?

Yumurta takibi işlemindeki endişeler şu yöndedir: “Yumurtalarım tedaviye cevap verecek mi?”, “Yeterli miktarda ve sağlıklı yumurtam oluşacak mı?”

Eğer anne adayı çalışıyorsa, “İş yerinden izin almam sorun olur mu?” 

Bazı bayanlar bu süre zarfında ilaçların verdiği yan etkiden (kilo alma, karında şişkinlik, sinirlilik hali) gibi durumlardan yakınırlar.

Yumurta toplama sürecindeki endişeleri sorulduğunda genelde anestezi işleminden kaygılandıkları söyleyebiliriz. Çünkü bu işlem gerçekleştirilirken genel anestezi kullanılmaktadır. Bu işlemin süresi, yumurta miktarına göre farklılık yaratsa da genellikle 20-30 dk da işlem tamamlanır.

 

yok