Bayanlardan edinilen yumurtalar ile ve erkek adaydan edinilen sperm hücrelerinin laboratuvar koşullarında Mikroenjeksiyon (ICSI) metodu yardımıyla birleştirilerek döllemesine yardımcı olmaya IVF (Tüp Bebek) adı verilir. Döllenme olayından sonra büyüyen embriyolar, 2-5 gün içinde ultrason yardımıyla rahim içerisine koyulur.
Tüp bebek tedavisinde temel aşamalar nelerdir?
1. İLK MUAYENE
Kısırlık (infertilite) sorununuzun kaynağı incelendiğinde veya önceki tüp bebek denemeleriniz incelendiğinde yeni yapılacak olan tedavinin planının konuşulduğu randevudur. En uygun tedavi protokolünün seçilmesi için son derece mühimdir. Erkeğin sperm analizi kesinlikle yapılmalıdır. Sperm analizinin yapılması için 3 günlük cinsel perhizle sperm numunesi bırakılmalıdır. Kadınlarda ise adet görümünün 2. günü ultrasonografi tetkik ile yumurtalıkları ve rahimin yapısı değerlendirilmektedir. Aynı bayan adaylardan hormon tetkikleri de yapılır.
2. OVULASYON İNDÜKSİYONU (YUMURTLAMANIN UYARILMASI)
Standartta her sağlığı yerin kadın 1 ay da bir adet yumurta meydana getirmektedir. Ovulasyon indüksiyonu yani yumurtlamayı çoğaltıcı ilaçların yardımıyla üretilen yumurtaların sayısı çoğaltılarak hamilelik ihtimalini artırabilmekteyiz. Yumurtalıkları uyaran bu ilaçlar ortalama 7-12 günlük bir aralıkla alınırlar. Yumurtalıklarda bulunan foliküllerin büyümesi belirli zaman aralıklarında ultrasonografik ve hormonal incelemelerle birlikte denetlenir. Yapılan testlerden elde edilen verilere göre yumurtaların toplanması için en verimli zaman tespit edilir. Yeterli gelişimi gösteren foliküllerdeki olgun yumurtaların alınması için HCG (yumurta çatlatma iğnesi) yapılır.
3. YUMURTA TOPLAMA
Yumurtalıklar uyarılması işleminden sonra gerekli olgunluğa erişen yumurtaların, vajinal ultrason yardımıyla genel ya da lokal anestezi uygulanarak bu yumurtaların toplanması işlemidir. Bu işlem kısa, basit ve ağrısız geçmektedir.
4. SPERM ÖRNEĞİNİN VERİLMESİ
Yumurta toplama işleminin gerçekleştiği gün erkek bireyden de steril bir kap içine sperm numunesi uygun bir ortamda alınır. Bu semen numunesinin içinde bulunan sperm hücreleri IMSI metodu yardımıyla, spermlerin hareket ve şekil yönünden en uygun olanları seçilir.
5. EMBRİYO TRANSFERİ
En kaliteli 3 embriyonun (Grade1) rahim içine nakil işlemidir. Bu işlem çok basit ve ağrısız uygulamadır. Embriyo transferi 2-5 gün içinde ve ultrason yardımıyla yapılır. Transfer işleminden 12 gün sonra hamilelik testinin yapılması beklenir.