whatsapp

BLASTOSİS TRANSFERİ NEDİR?

Tüp bebek tedavisindeki tekniksel anlamdaki gelişmeler ve embriyoların uygun koşullarda tutulduğu besi ortamlarının zenginleştirilmiş yeni formlarıyla embriyolar 6.güne erişinceye kadar dış ortamda geliştirilmektedir. Döllenme olayından sonra bölünmüş embriyoların 5.gününe erişen embriyoların morula içinde boşluk meydana getirerek sıvı biriktirmeye başlar. Bu hücreler 2 katman meydana getirip iç ve dış olmak üzere hücrelere ayrılırlar.

 İç hücrelerden embriyo, dış hücrelerden ise plasenta ve ekleri oluşacaktır. Meydana gelen bu yapıya blastosist adı verilir. Blastosist aktarımı özellikle fazla embriyosu bulunan genç bireylerde, önceden başarısız olan tüp bebek tedavisi yaşayanlarda ve embriyo tercihinde daha dikkatli olunması gereken zor hastalarda kullanılan bir metottur. Blastosist transferinin faydaları:

  • Daha fazla hamilelik ihtimali bulunması
  • 1 veya 2 adet transfer yapıldığından çoğul hamilelik ihtimalinin küçülmesi
  • Gelişme potansiyeli olan embriyoların daha kolay tercih edilebilmesi
  • Negatif sonuçlanan denemeleri bulunan hastalarda alternatif tedavi metodu olmasıdır.

Gelişen teknoloji aktarılan blastosistlerden geriye kalanların başarılı bir şekilde dondurulup uygun koşullarda korunmasına imkân sağlamaktadır. Dondurulmuş blastosist transferi yardımıyla %60’lık bir ihtimalle ve sağlıklı hamilelikler kazanılmaktadır.

 

yok