Menopozda Hamile Kalınır mı?
Kıbrıs tüp bebek merkezlerinde menopozlu hastalara başarıyla yumurta donasyonu tedavisi yapılmaktadır.
Menopoz Nedir?
Çoğunlukla 40 yaştan sonra , yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen ve önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesi, sonra da tamamen kesilmesiyle biten süreçtir. Menopoz ise, kelime olarak “son adet kanaması” anlamına gelmektedir. 40 yaşından önce gerçekleşen menopoz durumuna, erken menopoz adı verilmektedir. Bu dönemde meydana gelen hormonal değişimler, kadınların hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak menopoz, günümüzde bir hastalık olarak kabul edilmekte, laboratuvar ortamında elde edilen kadınlık hormonları ile menopozda ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar önlenebilmektedir. Bu dönemle alakalı en sık sorulan sorulardan birisi de, menopozda hamile kalınır mı? Cevap ise şaşırtıcı; Evet, hamile kalabilirsiniz.
Menopozlu Hastalarda Yumurta Donasyonu
Çeşitli nedenlerden dolayı üreme imkanı olmayan kadınlarda olduğu gibi, menopozlu hastalarda da yumurta donasyonu yöntemi uygulanabilmektedir. Çünkü menopoz, teknik olarak sadece yumurtlama döneminin sonu demektir. Ancak rahim, daima taze olarak kalmaktadır. Diğer bir deyişle, 20 yaşında genç bir kadın ile 50 yaşında, menopozdan yeni çıkmış bir kadının hamile kalma şansı eşittir.
Menopozlu Hastalarda Yumurta Donasyonu Süreci Nasıl İlerler?
Tüp bebek uygulamalarının tamamı, yumurta donasyonu için de geçerlidir. Öncelikle, yumurta bağışlayıcı ( donör) bir kadın bulunmalıdır. Bulunan kadın fiziksel ve genetik olarak hiçbir hastalığa sahip olmamalı, gerekli sağlık kontrollerinden eksiksiz geçebilmelidir. Ek olarak da, bebek sahibi olacak çiftin genetik haritasına uygun olarak seçilmelidir. Yani, boy, görünüm, saç rengi, göz rengi gibi kalıtsal özellikler bakımından, donör ile anne-baba adayının uyumlu olması gereklidir.
Sonrasında, menopozlu hastanın sağlık kontrolleri yapılarak, rahim şartlarının gebeliğe uygun olup olmadığı tespit edilir. Tüm şartlar sağlandıktan sonra, yumurta sayısını ve kalitesini artırmak amacıyla, yumurta donörü için ilaç tedavisi uygulanır.
Sağlıklı ve kaliteli yumurtalar donörden alınarak, baba adayının spermleri ile laboratuvar ortamında döllendirilir. Döllenmiş yumurtalar, anne adayı menopozlu hastaya nakledilerek süreç tamamlanır. Sonrasında düzenli testler ile, gebelik durumu yakından takip edilmektedir.
Menopozlu Hastalarda Yumurta Donasyonu Başarılı Olur mu?
Yumurta donasyonu tedavisi uygulanacak olan hastanın rahmi gebelik için uygunsa, %95’e varan başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Elbette bunun dışında, hastanın sağlık durumu, yaşı, kalıtsal özellikleri de gebeliğin başarı oranını etkileyen faktörlerdir.