Son yıllarda yumurta nakli konusu tıp dünyasında oldukça fazla tartışılıyor. Yumurta nakli, sağlıklı bir yumurtanın bağışçısından alınarak dış ortamda verilen sperm ile döllenmesinin ardından, 3-5 gün sonra anneye nakledilmesi sürecine verilen isimdir.
Bu süreçte anne adayı sağlıklı yumurtalar üretemediği için yumurta sağlıklı yumurta üretebilen başka bir bayandan alınır. Sperm ise eğer sağlıklı ise babadan alınır. Fakat her iki tarafında kısır olması durumun da ebeveyn adayları spermi de bir bağışçıdan almak zorunda kalırlar. Bu durumda çift evlat edinmeyi de tercih edebilmektedir.
Özellikle Kıbrıs’ta yumurta nakli oldukça sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kıbrıs’ta bu konu üzerine çalışan bir çok uzman bulunmaktadır. Süreçte yumurta veya spermin başka insanlardan alınıyor olması, kimi ülkelere göre bu süreci etik dışı yapmıştır ve özellikle çoğu Müslüman ülkesinde bu uygulama yasaklanmıştır. Bu sebeple bu ülkelerden aileler tüp bebek tedavisi görebilmek için Kıbrıs’a gelirler ve tedavi sürecinde kısa süreli olarak Kıbrıs’a yerleşirler. Tüp bebek tedavisinin süresi genellikle öngörülemez bu sebeple ailelerin kalacağı süre değişiklik gösterebilir.