whatsapp

Sperm Donasyonu Hakkında Merak Edilen 10 Soru

Sperm donasyonu çiftlerin karar vermesi üzerine gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Anne adayının yumurtalıklarının güçlendirilmesi ile ilk aşamaya başlanarak uygulanır. Yumurtalıklar güçlendirilir ve yumurta sayısı ve kalitesini arttırmak hedeflenir.

Yumurtalar toplanılır ve verici kişiden elde edilen spermler laboratuvar ortamında birleştirilerek elde edilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Sperm donasyonu tanımadığınız veya aile olarak tanıdığınız bir bireyden de alınabilmektedir. Embriyonun rahme transferi sonrasında bekleme aşaması devam eder. Çocuk sahibi olamayan çiftler 14 gün sonra gebelik testi ile hamileliğin oluşup oluşmadığını görebilirler. Problem erkekten kaynaklanıyorsa ve menide hiç spermi olmuyorsa spermin döllenme yeteneğinin olmaması nedeniyle sperm donasyonu uygulanır. Bu şekilde çocuk sahibi olabilirler. Ayrıca erkekler için cinsel yolla bulaşan veya kalıtsal olarak bebeği geçebilecek bir problem olduğu tespit edildiğinde de sperm donasyonu yöntemi ile çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri mümkün hale gelir.


1. Sperm donasyonu kimlere uygulanabilir?
Sperm donasyonu meni de hiç sperm olmayan erkeklerde ve kalıtsal bir rahatsızlığı olan kişilere uygulanır.
2. Sperm donasyonu için donör seçimi nasıl olmalıdır?
Daha önce gerekli testler yapılarak üreyebilirliği kanıtlanan erkeklerden spermleri dondurulup sperm bankası oluşturulur ve burada saklanır. 6 aylık karantina işlemi sonrasında tekrarlanan testlerle problemler olmadığı tespit edilerek kullanılır.
3. Sperm donasyonu nasıl gerçekleştirilir?
Öncelikli olarak çiftlerin karar vermesi ile işlem kesinleştirilir ve kadından yumurtaların çoğaltılması ve büyümesi için ilaç tedavisi gerçekleştirilir. Anne adayı ideal yumurta büyüklüğünde ulaşıldığında merkezlerimize gelerek yumurta toplama işlemini yapar. Baba adayının özelliklerine uygun bir sperm bankadan alınır ve mikroenjeksiyon yapılarak embriyo 2-5 gün içerisinde anne adayına transfer edilir.
4. Sperm donasyonu bebek kime benzer?
Kalıtsal benzerlikler birçok çocuk için önemlidir. Sperm donasyonu anne faktörünün önemli olması nedeniyle genetik olarak çocuğun anne ve baba adayına benzemesi beklenilir.
5. Sperm donasyonu tedavi süreci nasıl işler?
Sperm donasyonu gerçekleştirilecek kişinin öncelikli olarak yumurta geliştirici ilaçlar kullanılmasıyla işleme başlanır ve tüm hormon testleri uygulanır. Anne adayının rahim değerlendirmesi yapılır.
6. Sperm donasyonu başarı oranı nedir?
Sperm nakli ile çocuk sahibi olan çiftlerin sayısı giderek artmaktadır. Sperm ve yumurta kalitesine göre işlemin başarı oranı da değişmektedir. Başarı oranı genelde yüzde altmış, yetmiş civarında hesaplanmaktadır.
7. Sperm donasyonu işleminde transfer nasıl gerçekleştirilir?
5 günlük embriyo gelişimi sonrasında sperm donasyonu ile elde edilen embriyo herhangi bir olumsuz durum oluşmadığı takdirde anne adayına transfer edilir.
8. Sperm donasyonu için bireyler nasıl seçilir?
Sperm, sperm bankasından seçilirken vericinin hastalık taraması sertifikası bulunur. Avrupa sperm bankasına alıcının karakter özellikleri ve kan gruplarını uygun olarak seçilmiştir. Böylece çiftlerin kendilerine benzer çocuklar edilebilmeleri mümkün hale gelir.
9. Sperm donasyonu ile bebek sahibi olabilmek için evli olmak gerekiyor mu?
Sperm donasyonu ile bebek sahibi olabilmek için evlilik şartı aranmamaktadır. Sperm bankasından elde edilen spermlerle bazı ülkelerde evli olmamasına rağmen çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar bu yöntemle çocuk sahibi olabiliyor.
10. Sperm donasyonu yasal mı?
Sperm donasyonu Türkiye’de yasal olmayan bir işlemdir. Bu nedenle Kıbrıs tüp bebek merkezleri sperm donasyonu için tercih edebileceğiniz merkezler arasında yer alıyor.

yok